Unul dintre subiectele abordate în cadrul evenimentului CFO Conference 2023 a vizat automatizarea proceselor de control. Astfel, Costin Baicu, CFO Grup, DocProcess, a vorbit despre platforma BEA. „Orice proces de digitalizare este un proces de transformare, un proces prin care strategia de business este aplicată și implementată în organizație, prin intermediul tehnologiei. Procesele transformării digitale au cam trei zone mari de aplicabilitate: modificarea/adăugarea unui model de business nou, excelența operațională și digitalizarea relației cu clienții – practic, reducerea fricțiunii pe care o avem în interacțiunea cu clienții. Aceasta aduce foarte multe beneficii și foarte mulți clienți în companie”.

“Mergând la o scară mai largă, în cadrul oricărei organizații sunt cam patru fluxuri importante de business: fluxurile de intrare, fluxurile operaționale, fluxurile de HR și cele de livrare către clienți. Aceste fluxuri aduc cu ele fluxuri de date care curg într-o anumită direcție, cu o anumită eficiență și cu un anumit cost în cadrul organizației și care pot fi îmbunătățite prin utilizarea tehnologiilor existente, prin implementarea de soluții moderne care să accelereze aceste fluxuri și să reducă costurile. Desigur că organizațiile funcționează într-un ecosistem – practic, asta este ceea ce automatizăm noi. Automatizăm interacțiunea dintre organizații în cadrul ecosistemului în care ele funcționează și sunt interacțiuni cu clienți, cu furnizori, cu autorități ale statului – cu mulți stakeholderi, care se pot controla, automatiza și eficientiza prin intermediul unei platforme care, practic, stă în centrul acestor rețele de informații”, a explicat Costin Baicu.

În continuare, Iulian Sorescu, Partner, Head of Financial & State Aid Romania, State Aid Expert, Noerr, a vorbit despre soluțiile pe care le au companiile pentru a găsi surse de finanțare.

Ca oameni de finance, mergeți la un consultant în momentul în care aveți probleme sau să le preîntâmpinați. Vom discuta astăzi despre ce putem face pentru a găsi surse de finanțare pentru proiectele pe care le au companiile. De cele mai multe ori, suntem ocupați cu a procesa date, a răspunde șefilor cu privire la parametri financiari care sunt sau nu în grafic, trebuie să fim la punct cu toate noutățile fiscale, iar pe partea de finanțare va trebui să fim intuitivi, să știm ce își dorește o companie și ce surse de finanțare are. Este rolul nostru, ca oameni de finance, să le spunem liderilor de business că pot obține finanțări pe anumite proiecte pe care le gândesc”. “Trebuie să știți, în avans, ce surse de finanțare există. Dacă în contabilitate unele procese se pot automatiza, în finanțări nu există un robot care să îți spună imediat ce forme de finanțare ai. De aceea, este foarte important să discutăm din când în când, să aflăm planurile de dezvoltare ale fiecărei companii – indiferent că sunt pe termen scurt, mediu sau lung, să facem mereu un update privind sursele de finanțare existente pentru ca, în momentul în care proiectele respective se concretizează la nivel de idee să putem contribui proactiv. Foarte multe proiecte eșuează în momentul în care vin prea târziu în pregătirea aplicației. Sunt foarte multe surse de finanțare, pentru că ne aflăm la finalul unui ciclu în care au existat fonduri europene, ajutoare de stat, iar în etapa intermediară care va începe anul viitor, cu un nou ciclu de finanțare de șapte ani, există foarte multe surse de finanțare care se deschid, unele foarte din scurt, altele anticipat, și pe care este bine să le cunoașteți”, a menționat Iulian Sorescu.

Transformarea digitală a departamentului financiar, gestionarea scenariilor de risc, oportunitățile de finanțare pentru creșterea companiei sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul CFO Conference 2023. Cea de-a 8-a ediție a reunit 230 de directori financiari și economici, consultanți fiscali și specialiști în domeniu, ce au fost prezenți fizic, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, dar și virtual.

Conferința a inclus două sesiuni de prezentări și un panel de dezbatere. Cei care nu au ajuns la eveniment pot solicita înregistrarea conferinței pe site-ul BusinessMark, în secțiunea On Demand.

CFO Conference 2023 este un eveniment organizat de BusinessMark. Platformele Oameni și Companii – GlobalManager.roGlobalHRManager.roAdministratie.ro și EventsOnline.ro – sunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BusinessMark.