Unul dintre subiectele abordate în cadrul conferinței MAGNETICO de la Craiova a fost acela al importanței brandului personal. Astfel, Daniela Alexandru, Human Resources Manager, Magna Exteriors Craiova, a precizat: „Noi, în calitate de lideri, trebuie să ne gândim ce înseamnă leadershipul personal, brandul? El reprezintă stilul nostru de viață, aptitudinile noastre, acțiunile noastre din fiecare zi, stârnește curiozitatea celor din jur privind ceea ce putem oferi. Este important, pentru că ne sunt recunoscute de către oamenii din jur munca și efortul depuse. Este importantă imaginea noastră, ne oferă oportunitățile de promovare în interiorul organizațiilor noastre, devenim atractivi pentru business și pentru clienții noștri”.

„Cum construim acest brand personal? Unul din cele mai utile instrumente pentru diagnosticarea brandului nostru ca lideri este feedback-ul 360. Întrebări de genul: «Ce mă motivează?», «Care este aptitudinea mea principală?». Brandul personal, de cele mai multe ori, există atât în mintea noastră, cât și în mintea celor din jur, astfel că trebuie să conștientizăm că nu neapărat ceea ce credem noi despre noi este și reputația pe care o avem în fața celorlalți. Toate aceste locuri pe care le facem reprezintă elementele de bază ale brandului nostru de lideri. Valorile, direcția și reputația sunt componente intangibile, iar comportamentul, aptitudinile și imaginea sunt componente tangibile. Noi putem acționa și, prin promovare, producem un impact în cultura noastră organizațională. Trebuie să îi ascultăm pe cei din jurul nostru, să îi cunoaștem mai bine. Magna a conștientizat cât de important este brandul individual și acesta este un proces continuu. Construim o cultură unde valorile organizației corespund cu valorile individului”, a explicat Daniela Alexandru.

Employee Experience este esențial pentru un Employer Branding de succes, a subliniat, la rândul său, Mirela Tănase, Senior Partner, Strategy & Sales, Exploratist. „Vorbim din ce în ce mai mult despre Employee Experience într-un context în care anterior vorbeam foarte mult de Customer Care, de Customer Experience. Eram foarte atenți să ne ducem în afara organizației noastre, indiferent de profilul de client, și poate că pierdeam din vedere calitatea experiențelor pe care le oferim angajaților noștri”.

„Este obligatoriu să ne întoarcem spre organizație, spre procesele de HR și să le actualizăm, astfel încât să fie în linie cu nevoile angajaților, păstrând un echilibru cu nevoile de business. Experiența angajaților este baza pe care se construiește un brand de angajator – suntem într-o piață dinamică, în care comunicăm în afara organizațiilor foarte ușor. Sunt lucruri pe care nu le putem controla; se comunică foarte ușor în social media și lucruri mai puțin pozitive. Prin urmare, tot ce se întâmplă în organizație merită foarte multă atenție, pentru că asta reflectă grija organizației pentru fiecare dintre angajații noștri, pentru fiecare etapă în care ei se află – de la pre-onboarding și până la exit interview. Experiența angajaților începe de la etapa de anunț, de când începem să povestim cum este la noi în organizație, ce se întâmplă, cum sunt oamenii, cum este cultura, ce apreciem, ce valorizăm, ce căutăm. Candidații nu trebuie să intre într-o organizație în care primul lucru pe care îl văd este un zid care este construit din lipsa de timp a oamenilor implicați în procesul de onboarding, poate chiar de lipsa de coerență, de consecvență sau de conținut. De cele mai multe ori, punem în materialele de induction mult content de business, care este greu, ceea ce duce la o dificultate de a accesa conținutul nostru de business. Trebuie să fim atenți și la cum se comunică în interiorul organizației, care sunt factorii ce determină o comunicare deschisă, o comunicare transparentă. Experiența angajaților are impact pozitiv asupra multor arii, pe care le conștientizăm din ce în ce mai mult. Vorbim despre performanță și despre productivitate, despre inovație și creativitate, despre engagement, wellbeing”, a mai spus Mirela Tănase.

„Partea de recrutare este un proces care vizează pe toată lumea din companie”, a explicat Cezar Cârligeanu, Head of Sales, OLX România, Bulgaria și Portugalia. Partea de recrutare un proces care vizează pe toată lumea din companie, nu doar pe angajator, nu doar echipa de HR, ci și managerul care recrutează pentru echipa lui, oamenii din echipă care își caută un coleg și sunt tot mai implicați în acest proces. OLX – Locuri de muncă reprezintă deja o soluție viabilă pentru aproape 400.000 de angajatori prezenți pe platformă și care recrutează constant prin intermediul ei. Avem aproape 15 milioane de utilizatori unici care accesează, lunar, platforma OLX, ceea ce înseamnă aproximativ 90% din populația cu acces la internet din România. Dintre aceștia, aproximativ 10% accesează categoria «Locuri de muncă», 1.2 milioane de utilizatori unici în fiecare lună. Anul trecut, am avut 3.3 milioane de candidați unici pe platforma noastră – dacă ne raportăm la numărul total de salariați din mediul privat din România, 3.8 milioane, este o cifră semnificativă.

„Dacă ne uităm la cererea de muncă din 2022, vedem că din 800.000 de angajatori cu minim 2 angajați, aproape 400.000 au cont creat pe OLX – locuri de muncă, iar aceștia au generat 620.000 de anunțuri anul trecut. Cele 3.3 milioane de candidați unici au generat 5.8 milioane de aplicări pe OLX  anul trecut. Domeniile cu cele mai multe anunțuri au fost: pe primul loc zona de producție-logistică. Aici am avut cele mai multe anunțuri postate și am văzut o creștere cu 24% față de anul anterior. Cea mai mare scădere vizibilă a fost în domeniul construcțiilor, o scădere cu 50% față de anul precedent, ceea ce este cumva legat și ceea ce se întâmplă în piața imobiliară.Este interesant că, în primele patru luni ale acestui an, vedem o creștere de 8% a domeniului HoReCa. Avem cu 11% mai multe candidaturi comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut”, a conchis Cezar Cârligeanu.

Aproximativ 100 de specialiști de HR și employer branding au participat, pe 26 aprilie 2023, la prima ediție MAGNETICO. How to attract and retain talents improving employer branding and creating meaningful HR practices”, organizată de BusinessMark la Craiova. Conferința s-a desfășurat în format hibrid și a reunit 14 experți români și internaționali. Cei care nu au ajuns la eveniment pot solicita înregistrarea conferinței pe site-ul BusinessMark, în secțiunea On Demand.

Platformele Oameni și Companii – EventsOnline.ro, GlobalManager.roAdministratie.ro și GlobalHRManager.ro – sunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BusinessMark.