Întâlnirea Centrului de Excelență în Litigii Fiscale-CELF din 6 martie a abordat tema modificărilor aduse legii privind combaterea evaziunii fiscale, un act normativ care are impact atât asupra evazioniștilor, cât și asupra contribuabililor onești.

Alina Timofti, Partener NNDKP Consultanță fiscală și moderator al dezbaterii, a discutat cu Alexandru Aparaschivei, Partener NNDKP Consultanță fiscală, Lucian Barbu, Partener NNDKP Consultanță fiscală și Emil Bivolaru, Partener NNDKP, Practica de Soluționare a disputelor și despre exemple recente de evaziune în controalele fiscale, directiva UE privind combaterea fraudelor și cazuri de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și din jurisprudența internă.

Modificările aduse legislației vizează întărirea capacității statului de a lupta împotriva evaziunii fiscale, într-o perioadă în care fenomenul pare să fi cunoscut o creștere alarmantă. Statisticile prezentate de specialiștii NNDKP în cadrul dezbaterii au evidențiat o dublare a volumului de produse confiscate în anul 2023 față de anii precedenți, în timp ce traficul de produse contrafăcute s-a triplat, semn că evaziunea fiscală este în creștere.

Unul dintre punctele cheie ale modificărilor legislative constă în incriminarea nereținerii și nevărsării impozitelor cu reținere la sursă, aducând în sfera infracțiunilor și omisiunea de reținere a acestora. De asemenea, s-a propus și sancționarea nedivulgării de informații corecte și prezentarea de declarații corecte, o măsură ce provine dintr-o directivă europeană în zona de TVA.

Specialiștii NNDKP semnalează și o serie de modificări legislative care au stârnit îngrijorări și controverse. De exemplu, lipsa de claritate în definirea termenilor precum „creditare” sau „omisiunea evidențierii în actele contabile” a generat întrebări legate de modul în care aceste prevederi vor fi interpretate și aplicate în practică.

Pe lângă acestea, dezbaterea a relevat preocupări cu privire la gradul ridicat de ocupare a autorităților fiscale cu situaţii în care prejudiciile sunt mai mici, fapt care ar putea afecta capacitatea autorităților de a se concentra pe cazurile de evaziune fiscală mai complexe și cu impact financiar mai mare.

În ciuda acestor controverse, obiectivul principal al modificărilor legislative rămâne același: majorarea gradului de colectare a sumelor rezultate din fapte de evaziune fiscală în beneficiul bugetului public. Se anticipează că noile prevederi vor stimula o atitudine mai cooperantă din partea celor acuzați și vor contribui la reducerea fenomenului de evaziune fiscală, aducând un beneficiu semnificativ economiei naționale.

Comunitatea CELF-Centrul de Excelență în Litigii Fiscale al NNDKP este o comunitate Oameni și Companii, în parteneriat cu NNDKP. Pot deveni membri ai comunității specialiști și profesioniști din departamentele financiare și juridice, top management și antreprenori. Informații actualizate despre activitatea comunității sunt publicate în secțiunile dedicate de pe EventsMax.ro/Financiar și EventsMax.ro/Legal, pe pagina NNDKP dedicată CELF sau pe pagina de LinkedIn.