Cu un impact direct asupra atragerii și reținerii celor mai buni angajați, construirea unui brand de angajator puternic este esențială pentru Gina Iordan, Human Resources Director, Concelex.

”Fiind într-un domeniu foarte competitiv, în care în fiecare zi ne confruntăm cu lipsa personalulul calificat, al specialiștilor pe anumite segmente, dacă noi construim un brand de angajator solid, reușim să transmitem valorile noastre, viziunea companiei, iar imaginea care se vede este una reală, autentică și pozitivă, care încurajează loialitatea angajaților existenți,  dar și atrage candidați de calitate, potriviți echipei noastre, colegi cu care împărtășim aceleași valori. Într-un sector precum construcțiile, unde proiectele sunt complexe și termenele limită strânse, capacitatea de a menține o echipă dedicată și calificată poate face diferența între succes și eșec. Prin urmare, brandul de angajator joacă un rol crucial, iar dezvoltarea și menținerea acestuia, prin implementarea unor strategii de employer branding care să reflecte autenticitatea și angajamentul companiei față de angajații săi sunt extrem de importante pentru noi”, a explicat într-un interviu pentru GlobalHRManager.ro Gina Iordan.

Angajați din afara țării – soluția pentru deficitul de personal

”O industrie care a suferit mult de pe urma plecării muncitorilor români în alte țări din Europa, o industrie afectată de desființarea școlilor profesionale și de posibilitatea de a avea personal calificat care să poată fi angajat”, este descrierea pe care Iordan o face domeniului în care activează.

Soluția? ”În cadrul companiei noastre avem aproximativ 300 de muncitori din afara țării și mai avem încă 200 deja selectați și pentru care suntem în proces de pregătire a documentelor necesare aducerii lor aici. Prima echipă pe care am adus-o a fost în 2017 și încă mai sunt angajați la noi, chiar dacă nimeni nu a crezut la început că vor sta atât de mult. Pentru noi, forța de muncă străină a reprezentat soluția cu care am rezolvat, parțial, deficitul de personal, iar dacă am fi avut de unde să angajăm muncitori români, aceasta era varianta ideală pentru noi, însă lucrăm într-o industrie care a suferit mult de pe urma plecării muncitorilor români în alte țări din Europa, o industrie afectată de desființarea școlilor profesionale și de posibilitatea de a avea personal calificat care să poată fi angajat așa că, pe fondul deficitului masiv de personal, nu doar la nivelul construcțiilor ci în întreaga economie, noi am găsit o soluție în forța de muncă NonEu”, a explicat Directorul HR.

Campaniile de recrutare și adaptarea la schimbările legislative, printre provocările din 2024

În ceea ce privește principalele provocări pentru anul 2024, din punctul de vedere al activității departamentului de resurse umane, Gina Iordan a vorvit, printre altele, de campaniile de recrutare: ”Cred că provocările noastre sunt și ale celorlalte departamente de HR din celelalte firme. Permanent ne preocupăm de campanii de recrutare pentru a aduce în cadrul echipei noastre oameni valoroși și care să se integreze perfect culturii noastre și al căror aport să se facă simțit cât mai rapid. Desigur, avem provocări și în a ne adapta schimbărilor legislative iar noi a trebuit să facem față în 2023 mai multor modificări privind eliminarea facilitățărilor fiscale pentru construcții. Gestionarea diversității forței de muncă este un subiect actual iar strategiile pentru a crea un mediu de lucru echitabil și susținător pentru toți angajații devin tot mai importante pentru noi.”

”De asemenea, dezvoltarea parteneriatelor pe care le avem cu instituțiile de învățământ, în special Facultatea de construcții civile din cadrul UTCB, pentru a da posibilitatea viitorilor ingineri să ia contact cu o experiență reală și autentică este unul dintre cele mai importante proiecte pe care le avem în derulare în cadrul departamentului de HR”, a concluzionat Human Resources Director, Concelex.