Organizațiile au suferit schimbări severe în metodele lor de lucru, deoarece pandemia COVID-19 continuă să afecteze viețile din întreaga lume. Companiile devin obișnuite cu noțiunea de lucru la distanță, deoarece majoritatea angajaților lor lucrează de la domiciliu. Întrucât distanțarea socială rămâne un factor cheie, recrutarea de la distanță se preconizează că va deveni o normalitate, deoarece potențialii angajatori nu vor putea merge fizic la interviuri, aceștia putându-se conecta datorită tehnologiei digitale de la distanță.

Recrutorii vor trebui să se bazeze pe tehnologiile digitale pentru a depăși obstacolele angajării la distanță, fără a sacrifica calitatea procesului lor de angajare. Pentru a face acest lucru, companiile vor trebui să includă platforme de tehnologie cognitivă pentru a efectua procesul de recrutare, cum ar fi inteligența artificială (AI).

Inteligența artificială poate oferi eficacității tehnice o notă umană. Poate ajuta la îmbunătățirea experienței solicitantului și la furnizarea unei capacități cognitive de a face judecăți asemănătoare oamenilor, fără riscul de greșeli umane în procesul de recrutare. Deoarece tehnologiile AI pot reproduce abilitățile umane de a gândi și de a judeca, ele pot ajuta o corporație să angajeze un candidat fără a-l întâlni personal.

Folosind inteligența artificială, recrutorii pot oferi un avantaj procesului lor de angajare, astfel:

Găsirea automată a candidaților                 

Recruitorii de resurse umane trebuie să creeze o conductă pentru a găsi noi perspective pentru compania lor. De obicei, profilurile candidaților sunt adunate din diverse surse (panouri cu locuri de muncă, canale de social media și site-ul web al angajatorului), aceasta fiind o procedură care necesită timp și este vulnerabilă la favorizarea umană. Multe firme au automatizat procesul de selectare a CV-urilor datorită software-ului bazat pe inteligență artificială. Inteligența artificială ajuta companiile să ajungă la un univers de solicitanți mult mai larg datorită vitezei cu care accelerează procesul de căutare și elimină necesitatea unui interviu cu potențialii angajați.

Recrutarea candidaților talentați

Este posibil ca organizațiile să fie nevoite să continue să lucreze de la distanță pentru o perioadă din cauza COVID-19. Inteligența artificială poate ajuta la găsirea de lucrători de la distanță care îndeplinesc nevoile companiei. Instrumentele de pre-evaluare bazate pe inteligență artificială ajută la determinarea candidaților cu personalitate și stil de lucru potrivite pentru companie. Ei au un algoritm încorporat care ia în considerare numeroase criterii, cum ar fi background-ul cultural al candidatului, aptitudinile, abilitățile soft și potențialul de a reuși în cariera aleasă. Toate acestea ar fi necesitat anterior un interviu lung față în față cu candidatul.

Folosind chatbot-uri bazate pe inteligență artificială

Potențialii lucrători trebuie să se conecteze cu compania pentru care doresc să lucreze, dar recrutarea de la distanță îi împiedică să facă acest lucru. Pe de altă parte, chatboții bazați pe inteligență artificială pot ghida un solicitant într-un proces de recrutare fără probleme. Interacțiunea cu candidații și abordarea întrebărilor acestora, în timp ce aflați fapte relevante pentru procesul de recrutare, poate îmbunătăți semnificativ experiența candidaților.

Capacitățile de procesare a limbajului natural (NLP) permit chatbot-urilor să se conecteze cu potențiali angajați pe numeroase platforme. Chatbot-urile bazate pe inteligență artificială ajută organizațiile să economisească timp, oferind candidaților actualizări frecvente cu privire la aplicațiile lor, programând interviuri și răspunzând la întrebările acestora.

Interviu față în față cu expresii faciale

Utilizarea videoclipurilor asociate cu inteligența artificială este una dintre tehnologiile esențiale pentru recrutarea de la distanță. Deoarece permit conexiunea față în față, videoclipurile sunt o abordare excelentă pentru a intervieva potențiali angajați slabi, aceasta fiind o strategie perfectă pentru a angaja persoane, mai ales în cazul unei pandemii. Înainte de a ajunge la o alegere în ceea ce privește un candidat, s-ar putea analiza interviurile video înregistrate și să se analizeze personalitatea candidatului și alte atribute. Angajatorii pot scana expresiile faciale ale candidatului pentru a identifica calitățile și personalitatea atunci când AI este integrată în procesul de interviu video. Acest tip de luare a deciziilor bazată pe inteligență artificială este mai de încredere decât un sentiment instinctiv, deoarece este susținut de cercetare.

Oamenii trebuie să continue să-și îmbunătățească abilitățile și să furnizeze date pentru a menține sistemele AI și pentru a menține progresele. Ținând cont de limitările sale, este de așteptat ca inteligența artificială să propulseze conceptul de lucru la distanță mai mult decât oricând în următorii ani, având în vedere scenariul global actual.

Sursa: https://onpassive.com/blog/importance-of-artificial-intelligence-in-recruitment-process/