Într-o industrie dinamică precum cea farmaceutică, găsim adesea povești de viață care ne inspiră și ne provoacă să reflectăm asupra propriilor parcursuri profesionale. Laura Șorodoc, o profesionistă cu experiență de două decenii în marketingul farmaceutic, a răspuns pozitiv în a împărtăși pentru platforma EventsMax.ro – unde este listată ca Speaker – povestea sa de transformare și descoperire personală.
Începuturile în Marketing si zona de Business
Absolvind secția de Marketing de la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor din Iași, Laura a fost una dintre primele absolvente ale acestui program. Chiar dacă nu știa încă cum își va folosi aceste cunoștințe, a fost determinată să exploreze și să-și construiască o carieră de succes.
“Făcând parte chiar din prima generație de absolvenți de Marketing, pe atunci eram mândră și încrezătoare că știu să fac Mailing – adică știam concret cum arată detaliile unui material promoțional, până la layoutul plicului în care era trimis acel fluturaș. Nu știam la ce-mi vor folosi aceste studii, darămite părinții, care erau destul de temători că nu am ce face cu studiile acestea…”, se destăinuie Laura.
Carieră într-una dintre cele mai mari companii farmaceutice la nivel mondial
Dorința de a răzbi și determinarea de a reuși să facă ceva important în viața ei, au jucat un rol important în viața Laurei atunci când a fost aleasă să lucreze într-una dintre cele mai prestigioase corporații farmaceutice la nivel global. “Definitorie în alegere mea ca parte a echipei din România a fost tocmai pregătirea în Marketing pe care o aveam! Am avut un traseu profesional de 20 de ani în aceeași companie, cu schimbări multiple de roluri, cu gestionări de bugete de marketing care depășeau mult aprecierile din studiile de caz din facultate. Impactul acestor proiecte nu l-am anticipat la început, l-am conștientizat abia pe măsură ce lucrurile se întâmplau în viața oamenilor cu care lucram zi de zi, dar și a pacienților despre care aveam încredere că vor fi bine și datorită mie”.
Laura recunoaște că a trăit fiecare zi din acești 20 de ani la intensitate maximă, simțind mereu că trăiește cumva înaintea timpului: “Experimentam o cultură de anticipare a viitorului, de a fi mereu la curent cu tot ceea ce este nou, cu elemente pe cât de sofisticate cum ar fi gestionarea percepțiilor din marketing, până la elemente extrem de concrete, cum ar fi zona de comportamente umane”.
Nevoia de schimbare
Laura nu a identificat o nevoie de schimbare decat atunci cand a simtit ca posibilitatile de a învăța și de continua să se dezvolte sunt mai mici decat energia si creativitatea pe care si le-a cultivat în tot parcursul său personal și profesional. “Întotdeauna am muncit foarte mult, atât la nivel personal, cât și professional. M-am născut cu norocul de a fi foarte îndemânatică și creativă, scriu, cânt, croșetez, îmi creez ținute vestimentare proprii, recondiționez mobilă, fac sport si dorm bine când ceea ce fac, fac cu plăcere. La nivel profesional, creșteam ca individ cu fiecare alt nou om pe care il cunoșteam, cu fiecare situație nouă în care eram pusă.
De la un moment dat, parcă nu mai găseam plăcerea în ceea ce simțeam că până nu demult mă împlinea, iar starea de a mă forța să continui mi-a adus in primul rând neajunsul somnului si mi-am dat seama ca pur și simplu viața îmi cere o schimbare”
Tranziția către Consultanță și Coaching
Dorind să exploreze noi orizonturi și să-și dezvolte abilitățile în afara sferei corporatiste, Laura a decis să facă o schimbare radicală în carieră. A urmat un program de formare profesională în SUA pentru a-și dezvolta aptitudinile de coaching și a urmat și cursurile de master în Psihologia Resurselor Umane în România,
“M-a atras mereu zona de lucru cu oamenii, felul în care acționăm sau reacționăm la ceea ce ni se întâmplă, ce ne mână în luptă sau ne dă liniște. Astfel, mi-am luat curajul de a experimenta în afara corporației. Ofer consultanță în zona de strategie în industria farmaceutică, precum am și proiecte de business coaching, întregindu-mi experiența de peste ani cu studiile despre care v-am vorbit. Simt tot mai mult impactul în zona de people management, nu doar in farma, ci în business, în general, prin faptul că un rol mult râvnit de people manager, vine la pachet cu nevoia unor abilități care nu se deprind doar prin fler și bun simț. Există o nevoie tot mai mare de această competență de coaching, pentru a se reuși dezvoltarea unor echipe de succes, sau, dacă vreți, menținerea unor echipe performante, care să nu riște pierderi de orice fel, prin faptul că un manager nu știe sau nu poate să facă distincția între cum se gestionează un proces tehnic și cum se gestionează un om”, se destăinuie interlocutoarea noastră.
Decizia conștientă a unei reinventări profesionale
Am întrebat-o cât de grea a fost ieșirea definitivă din corporație. “Senzația a fost ca este imposibil. Și poate că imposibil a și fost. Conștient sau nu, am lăsat-o pe Laura din corporație în corporație. Dacă aș fi luat-o cu mine, ar fi continuat să fie imposibil… Posibil a fost doar în condițiile în care am fost o nouă Eu, cu repere noi, construite cu greu, cu un alt gen de gândire, cu încrederea în ceva ce nu semăna nici pe departe cu un plan documentat de business din vechea Eu. Am lăsat în urmă tot ce am simțit ca nu-mi folosește”.
În prezent, Laura își folosește expertiza în strategie si dezvoltare de business pentru a se implica în proiecte din industria farmaceutică, iar prin intermediul coachingului, ajută liderii să-și dezvolte abilitățile de manageri de oameni și să-și maximizeze potențialul personal în businessul pe care îl gestionează. Această nouă direcție în cariera sa este rezultatul unei decizii conștiente de a se reinventa și de a-și urma pasiunea pentru lucrul cu oamenii.
Laura ne mai spune că inovația și claritatea pot fi găsite în simplitate. Atât în viața profesională, cât și în cea personală, este esențial să ne educăm să vedem lucrurile în mod simplu și natural. “Faptul că am decis conștient ce și cât să-mi iau din trecut, este și ceea ce mă conduce în noile mele relații profesionale, cu precădere în relațiile 1:1, de coaching: e dreptul nostru să păstrăm în noi doar ceea ce considerăm că ne folosește. Asta duce automat la o zonă de dezvățare, de uitare controlată, de nevoie de spațiu liber pentru altceva, chiar dacă încă nu știm la ce ne va fi de folos acel ‘raft gol”.
Laura este convinsă că nimic nu este imposibil atunci când avem încredere în noi înșine și suntem dispuși să explorăm noi direcții în carieră. “Asociez inovația în mod irefutabil cu spații goale, cu starea de curățenie, cu claritatea și simplitatea în orice: în cuvinte, în situații, în relațiile între oameni, în dorințe, în strategie, în planurile de implementare. Știm cu toții că atât situațiile de business și cu atât mai mult viețile personale sunt complexe, complicate,uneori pot fi descrise ca fiind chiar grele. Dar e musai să le facem simple! Sau macăr să ne educăm să le vedem cu o simplitate fiziologică, naturală, firească”, conchide Laura.
Despre Laura Șorodoc și proiectele în care este angrenată aflați și pe https://laurasorodoc.com/.