Unul dintre subiectele abordate în cadrul conferinței ReSource by OLX Locuri de Muncă, de pe 5 februarie, a vizat forța de muncă non-UE, în contextul în care România se confruntă cu un deficit de forță de muncă. Astfel, Mariana Ștefan, Director Resurse Umane, CONEST Iași, a împărtășit din experiența sa în ceea ce privește integrarea lucrătorilor străini în companiile din România, precizând: „Lucrăm de 8 ani cu forță de muncă non-UE. Nu suntem pregătiți, în general, ca societate, să îi integrăm. Vorbim de lipsă de inducție, de receptivitate a colegilor, de o barieră lingvistică. Aducem oameni calificați, dar dacă nu îi trainuim nu obținem mare lucru. Trebuie să îi introducem în echipe mixte, pentru ca ei să înțeleagă modul în care lucrăm. Avem 180 de colegi din Sri Lanka, Vietnam și Nepal. E important să comunicăm în mod direct, să îi susținem.

La rândul său, Ana Lupulescu, HR Manager, ProdLacta, a completat: „În 2025, noi vom avea lucrători străini și îi așteptăm să ajungă în luna mai. Ne pregătim intens. Eu, ca HR, mă simt responsabilă pentru ei. Îi luăm de la familie, vin la noi pentru un trai mai bun, pentru mai mulți bani. Ce ține de muncă este procedurizat. În Brașov, avem asociații și ONG-uri care ne oferă suport pe partea de limbă română, au deja comunitatea lor, se organizează excursii ca să se cunoască, să se integreze și să nu fie ruptura așa mare față de cultura cu care sunt obișnuiți.”

În cea de-a doua parte a conferinței a urcat pe scenă Barbara Zych, PhD, Founder of EBnavi, Employer Branding Stars and Employer Branding Institute, keynote speaker al evenimentului ReSource by OLX Locuri de Muncă. Ea a adus în discuție noua realitate a muncii, ce constă în împletirea dintre capitalul uman și inteligența artificială.

Fie că ne place sau nu, tehnologia este deja în viețile noastre. Ce implicații are asupra viitorului? 92 milioane de joburi vor dispărea în următorii 10 ani, dar alte 170 de milioane urmează să apară. Lucrătorii din agricultură, șoferii de camioane, vânzătorii, în schimb, nu vor fi înlocuiți prea curând de roboți. Fie că ne place sau nu, avem nevoie de roboți, de Inteligență Artificială, având în vedere scăderea ratei fertilității la nivelul UE. Să nu vă temeți de schimbare, pentru că vă aduce valoare adăugată și, astfel, veți putea atrage tinerii spre companiile voastre. Să nu ne temem să rămânem curioși și să experimentăm prin intermediul VR, AR și AI”, a explicat ea.

În continuare, a urcat pe scena evenimentului Daniela Orășanu, Director Colegiul Tehnic ”Unirea”, Pașcani, care a vorbit despre cum arată talentele viitorului, din perspectiva unui cadru didactic și ce își așteptări au tinerii de la acest viitor.

În calitate de profesor, văd în fiecare zi ce înseamnă viitorul. Ne este greu nouă, însă lor le este infint mai greu să se adapteze la viitor. Tinerii nu vor un job când vin la interviul de angajare, ci o experiență. Sunt conectați digital, dar sunt mai deconectați ca niciodată. Un tânăr din doi din Generația Z se simte mai însingurat ca oricând. Tinerii își doresc flexibilitate, dar și stabilitate. Vor să aibă și oportunități remote, dar și interacțiuni fizice. Un alt paradox este că visează la autonomie și independență dar, în același timp, se simt nepregătiți pentru piața muncii din viitor. Generația Z este cea care pictează lumea. Își doresc experiențe fizice, își doresc să aibă impact. Generația Z nu știe să învețe – nu sunt vinovați ei, ci școala și noi, ca societate, atunci când punem lumina reflectoarelor pe nota 10”, a spus ea.

La rândul său, Virgil Stănescu, Președinte Executiv, Sports HUB; co-Fondator, GO Scholarship România; co-Fondator, Rethink România; Vice-președinte, CEO Clubs Romania, a împărtășit participanților din experiența sa ca sportiv de performanță, aducând în discuție necesitatea ca liderii să ajute talentele să atingă performanța în organizațiile lor.

Ideea de future self este această abilitate privind ceea ce trebuie să devii, nu ceea ce ești. Acest future self este bazat pe multă disciplină și pe multă pasiune, iar orice club se uită la un sportiv pentru cine poate să devină și competențe are, iar responsabilitatea clubului și a antrenorului este să îl ajute să ajungă acolo. Astfel, parcursul unui sportiv este acel vis de a deveni cea mai bună versiune a lui. Nu este o gratificare instantă, așa cum suntem obișnuiți. Pornind de la un lucru care este pur pasiune, pur hobby, care a fost parcursul ca să devin acel sportiv de performanță, acel angajat, acel performer? Vorbim despre un domeniu în care dăm 90% din timp pentru 10% performanță. Ce gen de performanță putem cere celor care nu au această educație continuă?”, a spus el.

Sesiunea de prezentări s-a încheiat cu o reprezentantă a Generației Z, Andreea Oancea, Brand Manager, OLX, care a prezentat câteva date privind preferințele a diferite generații la locul de muncă.

Trăim într-o lume în care putem vorbi despre alte beneficii, însă toți trebuie să punem o pâine pe masă. Pentru gen Z, este mai important programul de lucru decât stabilitatea, punând foarte mare preț pe avansare. Atunci când scrieți un anunț de angajare și vreți să recrutați din Generația Z, să vă gândiți și la ce vor ei și cum puteți să îi atrageți. În general, pentru peste 21% dintre respondenți, lipsa unui echilibru între viața profesională și cea personală este marea provocare la job, urmată de învățarea rapidă a noilor procese și orarul dificil. E important să înțelegem ce înseamnă stabilitatea pentru fiecare generație.”, a spus ea.

 

Peste 500 de reprezentanți ai mediului de business românesc – angajatori, lideri și specialiști în resurse umane – au participat pe 5 februarie 2025 la conferința ReSource by OLX Locuri de Muncă. Evenimentul a reunit importanți profesioniști din domeniu, ce au prezentat perspectivele, tendințele și provocările la care să ne așteptăm în 2025 și au dezbătut cum va arăta viitorul din punct de vedere al generațiilor ce vor ocupa piața muncii în următorii ani și care vor fi competențele necesare actualilor angajați pentru a rămâne relevanți în acest nou context.

Evenimentul ReSource a fost organizat cu sprijinul BusinessMark. Platformele Oameni și CompaniiEventsMax.ro și GlobalHRManager.ro – sunt parteneri de comunicare pentru evenimentele BusinessMark.