La sfârșitul lunii iunie, Comunitatea OSC-GlobalHRManager a discutat despre o temă de foarte mare importanță, Great Resignation.

Invitații evenimentului au fost Raluca Dumitra, Head of Marketing, eJobs și Marius Ciurariu, Human Resource Director Provident Financial.

Alături de moderatorul întâlnirii, invitații au discutat despre cum percep fenomenul Great Resignation, cum poate fi gestionat și ce efecte implică acesta asupra pieței muncii, în special asupra pieței din România.

Din perspectiva lui Marius Ciurariu, Human Resource Director Provident Financial, great resignation presupune orientarea atenției către consecințe, motiv pentru care este mai bine să privim acest fenomen din perspectiva great exploration deoarece permite explorarea din punct de vedere al provenienței precum și a ceea ce își doresc oamenii. De asemenea, fenomenul Great Resignation de la nivelul României nu poate fi asemănat cu cel din SUA.

Efectele acestui fenomen s-au simțit, cu precădere, în zona de entry level, unde persoanele sunt dispuse să plece de pe o zi pe alta sau fără un plan.” apreciază Marius Ciurariu.

Având în vedere acest trend, Marius Ciurariu menționează că începuturile acestuia se regăsesc încă din perioada pandemiei, când multe persoane și-au dorit să devină antreprenori. De asemenea, orientându-ne către fenomenul great resignation din SUA, pensionarea anticipată reprezintă o bună parte din acest fenomen. Mai mult, Marius Ciurariu a subliniat că piața muncii din România este la momentul actual condusă de angajați, și nu de angajatori.

Acesta a afirmat că „În spatele great resignation se află dorința angajaților de a lucra flexibil, de a lucra de oriunde sau mai mult de acasă. Oamenii nu vor să mai lucreze 40 de ore pe săptămână și, de asemenea, nu mai vor să plătească prin stres și burnout prețul succesului.” Companiile care vor să câștige pe termen mediu și lung bătălia pentru talente, pe lângă multe alte lucruri trebuie să țină cont de această dorință de flexibilitate a oamenilor.

Marius Ciurariu a mai menționat că impactul emoțional asociat plecării unei persoane este foarte puternic, dar depinde și de tipul de plecare. „Cel mai dificil pentru o echipă/companie este momentul în care angajatul pleacă și găsește o ofertă mai bună în alt loc, iar cei rămași în companie vorbesc și încep să caute și ei, lucru care e normal. Există șansa ca mulți dintre ei să nu mai fie mulțumiți. Noi avem cazuri destul de multe în care oamenii pleacă și după o perioadă uneori foarte scurtă se întorc din diverse motive. Astfel, noi realizăm că ceea ce facem, facem bine. Bineînțeles, cu revenirea cuiva, vine și un val de emoții pozitive în organizație.” a adăugat acesta.

Comunitatea OSC-GlobalHRManager este administrată de Oameni și Companii-OSC. OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități business sau profesionale și 42 platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.