Angajările la stat continuă în ritm crescător faţă de primele două luni ale anului, în condiţiile în care, pentru luna martie, instituţiile publice au postat anunţuri de angajare pentru peste 3.000 de poziţii, la fel de multe cât pentru ianuarie şi februarie la un loc, potrivit unui sondaj realizat de o platformă de recrutare. Circa 90% dintre acestea sunt funcţii de execuţie, potrivit datelor jobradar24.ro, dezvoltat de eJobs.ro.

Aproape 1.900 de locuri de muncă au fost postate de instituţii locale, peste 400 de primării şi aproximativ 300 de instituţii judeţene. Guvernul şi ministerele au avut cel mai mic număr de poziţii vacante în luna martie.

„Tiparul angajărilor din sectorul public este destul de liniar – se angajează aproape exclusiv în regim full time, iar angajaţii lucrează doar de la birou. Circa 15% din joburile postate sunt pe bază de proiect sau sezoniere. Aceste elemente consolidează ideea de stabilitate care a fost de-a lungul timpului asociată joburilor de la stat şi care a rămas, totodată, şi principalul criteriu pentru care sunt atât de atractive pentru anumite categorii de candidaţi. Acestui argument extrem de puternic i se adaugă cel legat de creşterea salariilor din sectorul public din ultimii ani. Rămâne, totuşi, o zonă pe care candidaţii care au pregătire în domenii liberale şi care sunt obişnuiţi cu un anumit tip de flexibilitate la locul de muncă sau cu programul de lucru remote o privesc încă uşor sceptic”, a afirmat Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Cele mai multe locuri de muncă vacante, respectiv peste 500, aparţin instituţiilor de stat din Bucureşti, Clujul ocupând a doua poziţie în clasament, cu 203 de oferte. Urmează Timiş, Constanţa, Iaşi, Ilfov şi Argeş, toate cu peste 100 de posturi scoase în piaţă. De cealaltă parte se află judeţe precum Bistriţa Năsăud, Botoşani, Brăila, Caraş Severin sau Călăraşi.

„Sunt judeţe în care oferta nu este foarte generoasă nici din partea mediului privat şi în care candidaţii ajung, de multe ori, să se uite către ofertele din judeţele învecinate pentru a-şi putea găsi un loc de muncă”, a precizat Bogdan Badea.

Poziţiile pentru care s-au căutat cei mai mulţi candidaţi au fost de îngrijitor, medic, muncitor calificat, asistent medical şi referent de specialitate. Împărţite pe nivel de carieră, mai mult de 10% au fost pentru muncitori, aproape la fel de multe pentru debutanţi şi specialişti şi doar 2% au fost destinate managerilor şi directorilor.

„De la începutul anului şi până acum, ritmul de evoluţie a numărului de joburi noi din sectorul public l-a depăşit pe cel din privat, chiar dacă, în cifre absolute, vorbim de un număr de 10 ori mai mare de poziţii care aparţin companiilor private. Cu toate acestea, faptul că în luna martie statul a scos în piaţă tot atâtea poziţii vacante câte a avut în ianuarie şi în februarie la un loc ne arată că angajările au început în mod real să se deblocheze şi în această zonă şi ne aşteptăm ca şi aplicările să fie pe măsură. Ce nu vedem însă deocamdată aici este publicarea salariilor în anunţul de angajare, element de care angajatorii din privat încep să ţină tot mai mult cont”, a mai spus Bogdan Badea.

În timp ce pe parcursul lunii martie angajatorii din sistemul public au avut puţin peste 3.000 de joburi vacante, în mediul privat, numărul de joburi postate de angajatori pe eJobs.ro, pentru acelaşi interval de referinţă, a fost de aproape 33.000. AGERPRES