Un articol de Liliana Bica, Personal Development Counsellor | Trainer | HRM | Facilitator
Specialistul de resurse umane este OM, și toată construcția activității lui într-o companie, de aici începe!
Angajatorul are de respectat un angajament de business prin strategia și bugetele pe care le-a făcut dar își respectă și contractul psihologic cu angajatul din momentul în care acesta își începe călătoria în organizație.
Angajatorul are nevoie de oameni motivați, dar nu numai din punct de vedere financiar.
Pentru a evita sau cel puțin pentru a minimiza pierderea unui angajat, intervine, în primul rând, specialistul de resurse umane care, alături de managementul organizației, are un rol important, acela de facilitator.
Acesta facilitează procesul de aliniere dintre strategia de business a companiei și dezvoltarea, motivarea și atragerea oamenilor pe care îi are sau îi dorește în organizație. Aceasta este și va rămâne una din principala provocare a acestui an, și nu numai.
Conform lui David Ulrich,” HR nu este despre HR, ci despre valoarea creată”. Pentru a atinge această viziune, alături de rolul de facilitator, profesionistul de resurse umane mai are rolurile de arhitect care creează planuri și modele, de coach: ajută liderii să-și schimbe comportamentul și să livreze rezultate și de furnizor care oferă soluții simple și integrate de resurse umane.
Toate aceste roluri moderne asumate, susținute de o relație colaborativă cu colegii din echipa managerială, sunt de mare folos pentru a face față nevoii de resursă umană cu înaltă calificare de care avem nevoie să dezvoltăm businessul și, implicit pentru profitul companiei.
Sunt din ce în ce mai puțini specialiști și tot mai greu de convins să-și schimbe locul de muncă, aceștia au nevoie de stabilitate și, din păcate, in jurul nostru avem multă instabilitate: războaie, schimbări climatice, îmbătrânirea populației, etc
În această lume incertă și volatilă, specialistul și profesionistul din resurse umane, acest domeniu tot mai căutat și mai atractiv din punct de vedere profesional, asemeni unui căpitan de navă în furtună, trebuie să găsească soluții rapide pentru a ieși la liman.
O soluție pentru a forma viitorii profesioniști de care ai nevoie în companie, după ce îi vei atrage și îi vei angaja, este să-i califici la locul de muncă. Un tip de colaborare frumoasă, care a venit în ajutor, este cu Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților (CRFPA). Procesul de formare are un cost decent, implică certificarea unor traineri interni care primesc suportul teoretic și practic de la CRFPA. Aceștia, la rândul lor, îi vor instrui pentru calificare pe angajați. La finalul lunilor de pregătire, desfășurate la locul de muncă, absolvenții vor primi diplome de calificare recunoscute de ministerul muncii și al educației.
Altă opțiune pentru găsirea și atragerea de noi angajați și care nu trebuie neglijată sau omisă, o reprezintă tinerii NEETs. Cine sunt? Termenul NEET se folosește pentru a descrie categoria de tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare. Există o gamă largă de factori care pot contribuie la intrarea tinerilor în categoria NEET, factori precum un nivel scăzut sau mediu de studii, faptul că tânărul locuiește într-o gospodărie cu un nivel scăzut de venit, că provine dintr-o familie în care un părinte a fost în șomaj, faptul că a fost crescut de un părinte singur, că locuiește într-o zonă rurală, că a fost născut într-o țară din afara UE sau că are un handicap.
În anul 2013 a fost lansată „Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor”, o măsură a fost concepută la nivelul Uniunii Europene pentru a sprijini în mod special tinerii care nu urmează studii, nu sunt angajați sau nu fac parte din sisteme de formare în regiuni în care rata șomajului în rândul tinerilor era de peste 25%.
Un alt program deosebit de frumos, care te face să-ți vezi sensul de specialist de resurse umane este este cel de formare a viitorilor angajați calificați prin școala duală.
Măiestria ta, va fi să ai un program sustenabil de dezvoltare și motivare al tinerilor pentru a îi convinge să te aleagă pe tine ca angajator.
Pe parcursul celor 3 ani de școală, le oferi consiliere în carieră, îi susții prin programe de mentorat să se apropie de manageri și viitorii colegi, faci proiecte practice interesante cu ei și astfel, te asiguri că la finalul școlarizării, se vor angaja la tine în companie.