O curte federală americană a restabilit obligativitatea de vaccinare pentru salariaţii companiilor mari, dorită de administraţia Biden pentru stăvilirea epidemiei de COVID-19 şi care fusese suspendată de o altă instanţă luna trecută, transmite AFP.

Măsura controversată prevede ca zeci de milioane de angajaţi ai firmelor cu peste 100 de angajaţi să se vaccineze până la 4 ianuarie, în caz contrar fiind nevoiţi să se testeze foarte frecvent.

Adoptată de Casa Albă la începutul lui noiembrie, ea fusese suspendată la 6 noiembrie de o curte de apel din Texas, la sesizarea republicanilor, în aşteptarea judecării pe fond.

O altă instanţă de apel, din New Orleans, a menţinut această suspendare la mijlocul lunii noiembrie, apreciind că impunerea vaccinării obligatorii depăşeşte ‘cu mult’ autoritatea guvernului american.

‘Este clar că COVID-19 continuă să se răspândească, să sufere mutaţii, să omoare şi să împiedice orice revenire în siguranţă a salariaţilor americani la locurile de muncă’, a explicat vineri în decizia sa Curtea de apel din Ohio, sesizată de Departamentul Justiţiei pentru a judeca ansamblul recursurilor.

Şi această decizie poate fi contestată până în faţa Curţii Supreme.

‘Pentru a proteja angajaţii, OSHA (Agenţia federală pentru securitatea şi sănătatea în muncă) poate şi trebuie să fie capabilă să răspundă pericolelor în evoluţie’, a adăugat judecătoarea Jane Stranch.