Unul dintre subiectele abordate în prima sesiune a Conferinței „Magnetico” desfășurată pe 14 noiembrie la Timișoara a vizat beneficiile flexibile și starea de bine a angajaților.
Anamaria Borza, Workforce Technology Senior Manager, PwC Romania, a precizat că: „În 2025, ne așteptăm la creșteri salariale de aproximativ 7%, în medie. Sunt motive de zâmbet la anumite industrii, cum ar fi cea de retail, unde sunt așteptate creșteri. Vin, însă, surprize dinspre sectorul tehnologiei, unde creșterile nu vor mai fi ca până acum, iar ceea ce se întâmplă la nivel global confirmă acest trend. Dacă ne uităm la speranțele și temerile angajaților, observăm că stresul financiar este un motiv de îngrijorare serios pentru mai mult de 55% dintre angajații români. Acest stres vine din cauză că această creștere nu a acoperit în întregime nevoile lor. Tichetele de masă rămân beneficiul flexibil preferat de angajații din România, însă deși valoarea tichetelor a crescut cu 20%, impactul lor a fost zero. Pe lângă tichetele de masă, în 2024, oamenii au apreciat zilele suplimentare de concediu de odihnă – acestea au fost competitorul tichetelor de masă. Acest timp liber suplimentar devine un diferențiator și este bine să îl avem în vedere când construim bugetul. După acestea, sunt în top cafeaua/răcoritoarele, abonamentele medicale și timpul de lucru flexibil. Tichetele de masă nici nu mai sunt percepute ca un beneficiu – ele au ajuns să fie văzute ca un drept”, a spus ea.
Tot despre beneficiile oferite angajaților a vorbit și Anca Gurzu, Key Account Manager, Bringo. „Un proiect foarte drag nouă, pe care l-am lansat anul acesta, a fost preluarea ambalajelor cu sigla SGR prin livratorul Bringo, iar acesta va recicla ambalajele în numele clientului. Se va genera un voucher ce poate fi folosit la următoarea comandă. Avem, totodată, proiectul Bringo Mall, prin care clientul poate comanda produse din mai multe magazine, printr-o singură comandă, astfel încât să plătească o singură taxă de livrare. Noi, în aplicație, avem 18 categorii, cele mai importante fiind pe partea de market. Merg foarte bine și pet shop-urile, farmaciile”, a spus ea.
Comunicarea internă joacă un rol cheie în consolidarea brandului de angajator, a explicat Tímea Mozgirs, Head of Sales and International Expansion, Blue Colibri International, în prezentarea sa. „Chiar și în emisiunile TV de astăzi putem observa că nevoile oamenilor s-au schimbat în ceea ce privește comunicarea. Astăzi este foarte ușor să devii creator de conținut. Oricare dintre noi poate găsi un subiect interesant și folosi platformele de socializare pentru a prezenta un conținut captivant. În serialul Bridgerton, acest rol este preluat de Lady Whistledown, pentru că oamenii doreau să afle lucruri din interior. Conținutul este modern, regulat, accesibil oricăruia, relevant, ușor de citit și are în centrul lor oamenii. Mai mult, scriitoarea este cineva din interior. Similar, în organizații și în aceste vremuri nesigure pe care le trăim, dacă nu comunici cu oamenii tăi, ei vor inventa lucruri. Trebuie să informezi oamenii cu privire la ce urmează să se întâmple în organizație, ce îngrijorări ai, pentru că, în caz contrar, vor începe zvonurile, iar acestea pot fi foarte dăunătoare pentru organizație. Ce am învățat din Bridgerton în ceea ce privește comunicarea internă este că trebuie să fie continuă și ar trebui să fie realizată atât în mod formal, cât și informal. Organizațiile ar trebui să descopere cine sunt acei angajați care seamănă cu Lady Whistledown și să se asigure că managementul înțelege că este necesar ceva mai mult decât comunicarea formală”, a explicat ea.
Andreea Stuparu, Senior HR Manager, Everseen, a discutat despre cum poate un lider să conducă echipele cu scop. „Facem multe lucruri pentru oamenii noștri astfel că noi, ca oameni de resurse umane, nu mai avem timp să ne gândim ce ne aduce satisfacție la locul de muncă. Când vorbești despre tine, nu poți vorbi fără emoție, vulnerabilitate și onestitate. Dacă ne uităm la Gen Z, ei sunt mult mai orientați în zona de work-life balance, de lucruri care le dau un scop, un sens la locul de muncă. Ei simt că această parte este mai importantă decât aspectul salarial. Este extrem de important să simțim că ceea ce facem contează, iar pentru noi, ca oameni de HR, este foarte important să conștientizăm că activitatea noastră are impact asupra unui număr mare de oameni”, a punctat ea.
22 de profesioniști din domeniul resurselor umane au discutat, pe 14 noiembrie, în cadrul evenimentului „Magnetico. How to attract and retain talents improving employer branding and creating meaningful HR practices” organizat de BusinessMark la Timișoara, despre cele mai eficiente strategii pentru atragerea candidaților valoroși, privind, totodată, spre riscurile care pot să apară atunci când există o discrepanță între modul în care o companie se prezintă în exterior și felul în care este percepută în interior, de către angajați.
Evenimentul a fost organizat de BusinessMark. Platformele Oameni și Companii – EventsMax.ro și GlobalHRManager.ro – sunt parteneri de comunicare a evenimentelor BusinessMark.