Contextul pandemic a adus multiple provocări în activitatea de zi cu zi a fiecăruia dintre noi și este interesant să observăm modul prin care companiile s-au adaptat acestei situații delicate. Am aflat de la Anca Ciuhan, Director Resurse Umane al companiei Flash Lighting Services cum s-a organizat activitatea firmei în contextul special al pandemiei.

Transformările și provocările s-au succedat pe parcursul celor 2 ani și am înțeles că trebuie să ne schimbăm și adaptăm mereu, angajator și angajați. Am inventariat joburile care se pot desfășura de la distanță, au fost ajustate procese, redefinite roluri și responsabilități, create și modificate spațiile de lucru, cu investiții importante în infrastructură și logistică, cu programe de formare aferente – toate gândite în sensul menținerii și dezvoltării echipei Flash Lighting Services și a business-ului promovat”, declară Anca Ciuhan într-un interviu acordat pentru platforma GlobalHRManager.ro.

O altă provocare a fost procesul de recrutare al noilor angajați, deoarece abordarea a trebuit schimbată față de cea de dinaintea pandemiei, iar compania s-a concentrat pe zona “white collars”, căutând specialiști în domeniul său de activitate, cu profil dinamic, inovativ și dornic să învețe. “Procesul de căutare și selecție a devenit mai dinamic, prin extinderea networking-ului, prin intermediul site-ului companiei, dar și cu ajutorul platformelor social media (LinkedIn și Facebook) sau a celor de recrutare”, relatează Anca. Chiar și așa, recrutarea a fost un proces continuu în companie, pentru că indiferent de context, Flash

Lighting Services și-a dezvoltat business-ul și, implicit, dimensiunea echipelor – operaționale, de vânzări sau suport. Interviurile online au devenit o rutină în companie.

Pe lângă stilul nostru de viață, perioada pandemică a provocat și schimbări legislative. Au existat reglementări care au pus companiile în dificultate, dar, în același timp, le-au dat șansa să gândească deschis spre găsirea soluțiilor. “Cu bucurie am constatat că fac parte dintr-o echipă care și-a schimbat rapid mindset-ul pentru a se adapta noilor condiții și restricții de lucru impuse de pandemie”, mărturisește Anca Ciuhan. “O provocare de natură fiscală a fost discuția legată de eliminarea facilităților pentru construcții, care, în absența unui calendar precis sau a unor soluții de înlocuire, poate pune în pericol orice indicatori de stabilitate și predictibilitate. Pentru domeniul nostru de activitate, adoptarea unei astfel de decizii ar duce la efecte pe termen scurt și lung, atât pentru angajați, cât și pentru angajatori, ar putea genera haos pe piața muncii din România, prin adâncirea deficitului de muncitori calificați, ingineri și proiectanți”.

Întrebată cum răspunde provocării permanente de a reuși să rețină în companie angajații valoroși, Anca răspunde cu entuziasm: “Investim sistematic în dezvoltarea cunoștințelor și abilităților colegilor noștri, atragem talente și specialiști în domeniu, construim o echipă valoroasă care va reprezenta întotdeauna un avantaj competitiv sustenabil. În compania Flash Lighting Services principala preocupare este de a personaliza beneficiile financiare sau non-financiare, de a învăța managerii să-și cunoască echipele și de a valoriza corect și transparent. Doar în acest mod reușim să mergem în direcția dorită!”