Un număr de 33.829 locuri de muncă sunt disponibile la nivel naţional în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, informează instituţia.

Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor (2.302), agent de securitate (1.453), manipulant mărfuri (1.435), lucrător comercial (1.253), muncitor necalificat în industria confecţiilor (1.208), muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (1.182), confecţioner-asamblor articole din textile (744), confecţioner cablaje auto (658), operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice (624), montator subansamble (609).

Din cele 33.829 de locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, 2.370 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (inginer în diferite domenii de activitate; programator; contabil; specialist în domeniul calităţii; manager proiect etc.), 7.558 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (manipulant mărfuri; agent de vânzări; lucrător comercial; agent de securitate; vânzător etc.), 9.594 pentru persoanele cu studii profesionale (lăcătuş mecanic; confecţioner-asamblor articole din textile; operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice; sudor; fierar betonist etc.).

Alte 14.307 locuri de muncă sunt destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor, agent de securitate, muncitor necalificat în industria confecţiilor, muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet; confecţioner cablaje auto etc.).

Baza de date a ANOFM se actualizează în timp real în funcţie de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum şi de numărul repartiţiilor emise în vederea ocupării.

Pe de altă parte, angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 685 de locuri de muncă vacante, cele mai multe în Germania, 253, pentru tehnician dentar, tăietor de carne şi lucrător în producţie.

În Danemarca sunt disponibile 165 de locuri de muncă pentru lucrători în agricultură, iar în Norvegia – 99 de locuri de muncă pentru: operator CNC pentru maşini mari Mazak Integrex, chelner, bucătar mic dejun, bucătar, muncitor piscicol, mecanic biciclete, schelar, mecanic auto.

Totodată, în Olanda sunt disponibile 67 de locuri de muncă pentru: culegător sparanghel, fizioterapeut, conducător auto transport rutier de mărfuri, electrician în industria petrochimică, sudor, electrician în construcţii, lucrător în pepinieră, muncitor, culegător căpşuni.

Un număr de 50 de locuri de muncă sunt disponibile în Finlanda pentru: muncitor necalificat – culegător căpşuni, lucrător în ferma de vite de carne; muncitor în agricultură, lucrător în metal/sudor, personal curăţenie, mecanic caroserie auto.

În Franţa sunt disponibile 19 locuri de muncă pentru: tehnician controlul calităţii; tehnician de producţie în industria farmaceutică; farmacist; sudor; mecanic utilaje agricole.

În Polonia sunt disponibile 27 de locuri de muncă pentru: muncitor depozit – operator stivuitor, asistent producţie, operator maşină CNC, lăcuitor/vopsitor; strungar/frezor, sudor MIG/MAG sau gaz, lăcătuş, operator CNC, în Malta sunt vacante 4 locuri de muncă pentru: manager de monetizare, farmacist, proiectant inginer construcţii, iar în Elveţia un loc de muncă pentru chirurg plastician.