Iuliana Morlova, HR Professional, Career Coach, Psiholog, PsyHub Consulting, a precizat în cadrul  conferinței „Magnetico” de la Craiova că: „Migrarea și procesul de îmbătrânire a populației a dus la scăderea populației active și, deci, bătălia pe talente. Cele mai comune beneficii nu mai sunt percepute ca beneficii când toată lumea le oferă. Și, atunci, cum îi putem atrage? Trebuie să venim cu programe care întrunesc nevoia lor (…) Starea de bine la locul de muncă ar fi trebuit să fi fost o preocupare dintotdeauna și ar trebui să o regăsim în lucruri aparent simple, precum felul în care comunicăm între noi. Se referă și la modul în care comunicăm feedback-ul. Rușinea, care este o emoție socială puternic negativă nu are un efect de corecție. Cum ar fi să ne uităm feedforward, ci nu feedback? Wellbeing-ul presupune ca oamenii să își asume riscuri, să aibă încredere să spună ceea ce gândesc, comunicarea să fie bidirecțională.”

Vorbind despre starea de bine a angajaților, Cristian Chirigiu, Manager National Vânzări Divizia Abonamente, Rețeaua de sănătate Regina Maria, a adus în discuție și o preocupare mai intensă a acestora față de propria sănătate, ce se transpune printr-o atenție mai mare la medicina preventivă.

Este un an interesant și am observat anumite trenduri în piață, precum angajatori mari sau companii din zona de automotive, care nu au mai oferit beneficii medicale până acum, încep să o facă. Sunt mulți factori care contribuie la atragerea și retenția talentelor, dar cred că zona de servicii medicale reprezintă un pilon extrem de important. Un trend care crește este cu cât ajungem mai aproape de angajați – ei își doresc să aibă servicii cât mai aproape de domiciliu și de locul de muncă, să acceseze prevenția medicală. Se uită la abonamentul medical nu ca la un instrument financiar, ci la ca o unealtă de prevenție. Angajații nu mai merg la medic doar când au o problemă, ci în mod preventiv, iar angajatorii au meritul că inoculează această cultură în rândul angajaților”, a explicat el.

În acest context, Oana Ilie, Director de Resurse Umane, Tazz, a intervenit aducând în discuție necesitatea ca organizațiile să se plieze pe nevoile reale ale oamenilor și să abordeze un model de lucru centrat pe flexibilitate.

Un lucru testat de noi în ultimii 3 ani legat de wellbeing este legat de faptul că își doresc foarte mult să lucreze de acasă. Oricum, ar fi foarte dificil să îi aducem împreună, întrucât avem mai mult de o treime din angajați în teritoriu. Am avut multe discuții cu ei dacă își doresc să revină la birou, însă ce s-a întâmplat a fost că ne-au cerut servicii de terapie, de dezvoltare personală, de timp de recreere. Avem 5 generații și nu lucrăm la fel de bine împreună pe cât s-ar presupune. Generațiile Millennial și Z, de exemplu, au perspective foarte diferite în ceea ce privește ziua de lucru și pot să apară clash-uri între ei. Noi am testat posibilitatea de a le permite să înceapă programul atunci când își doresc, astfel încât să performeze. Nu mai lucrăm după niște cadre standard care existau acum 15 ani”, a adăugat ea.

Profesioniști locali din departamentul de resurse umane au participat, pe 23 aprilie 2024, la cea de-a doua ediție a proiectului „MAGNETICO. How to attract and retain talents improving employer branding and creating meaningful HR practices desfășurată la Craiova. „Magnetico” este un proiect BusinessMark, ce va continua în 2024 și în Cluj-Napoca (14 mai), Pitești (23 mai), București (7 iunie), Iași (11 iunie), Brașov (16 octombrie), Oradea (24 octombrie), Timișoara (14 noiembrie), Sibiu (19 noiembrie).

Portalurile Oameni și CompaniiEventsMax.ro și GlobalHRManager.ro – sunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BussinessMark.