Continental este o companie globală renumită în industria auto, iar prestigiul său se reflectă profund în modul în care abordează procesele de resurse umane și cultura organizațională la sediul său din Sibiu. Lăcrămioara Dărăban, Head of Location Human Relations la Continental Sibiu, a detaliat, într-un interviu pentru platforma GlobalHRManager.ro, care sunt strategiile și inițiativele care au ajutat la construirea unei organizații exemplare.

Cu o responsabilitate inerentă, Continental Sibiu s-a angajat să dezvolte procese de resurse umane agile, eficiente și durabile. Aceste procese sunt sprijinite de platforme digitale precum SAP SuccessFactors, SmartRecruitment și Kaizala, care promovează o abordare „lean” și „paperless” în întregul departament de resurse umane. Organizația se confruntă cu complexitatea dată de diversitatea de domenii de activitate ale angajaților săi, de la asamblarea componentelor electronice la dezvoltarea software și robotică. Cu un accent puternic pe dezvoltarea culturii organizaționale, Continental Sibiu investește într-o echipă de resurse umane agilă, autentică și pasionată, ghidată de o strategie clară. Toate aceste caracteristici nu au trecut neobservate în comunitate de afaceri, echipa de la Conti fiind deseori premiată pentru activitatea sa. „Ne bucurăm de premiile obținute și observăm că practicile noastre de HR au inspirat și alte companii, ajutând la dezvoltatea pieței de muncă din România”, declară Lăcrămioara.

Motivarea și implicarea angajaților

Una dintre inițiativele de succes ale Continental Sibiu este proiectul „TedEx – Talks – Leadership in the First Line”. Acest eveniment inovator, primul de acest gen organizat de o companie în România pentru proprii angajați, a avut un impact semnificativ, inspirând participanții prin exemple de viață, carieră și teorii de leadership. Evenimentul a adunat peste 300 de participanți în sală și peste 1000 de spectatori online.

Un alt proiect notabil este „Growing a City in a City”, care se concentrează pe dezvoltarea și retenția de talente. Prin parteneriate puternice cu licee și universități, Continental Sibiu modelează și dezvoltă piața sa de talente. Programul de stagii plătite atrage anual peste 300 de studenți, iar majoritatea decid să rămână în companie după absolvire. În plus, peste 40 de experți Continental predau în universități partenere, iar peste 50 de ambasadori Continental organizează activități pentru studenți. Investițiile în burse, laboratoare și proiecte de cercetare sunt componente esențiale ale acestei colaborări.

Creștere sustenabilă sau de ce investim în educație

Continental Sibiu este, de asemenea, implicată activ în promovarea învățământului profesional dual, sprijinind educația și calificarea forței de muncă locale. Această inițiativă a crescut interesul pentru învățarea unei meserii în România. „La Continental Sibiu credem în creșterea sustenabilă. Modelăm și dezvoltăm viitoarea noastră piață de talente în cadrul unor parteneriate puternice cu licee și universități. Avem un program de intership plătit, cu program flexibil, de care beneficiază anual peste 300 de studenți.  Majoritatea acestor studenți decid să rămână cu noi după absolvire, astfel încât în fiecare an, peste 150 de proaspeți absolvenți se alătură echipei noastre, majoritatea ca ingineri și programatori. Pe lângă faptul că ne deschidem ușa pentru startul carierei lor, sprijinim și educația lor, având peste 40 de experți Continental care predau în universitățile partenere și colaborând îndeaproape cu peste 50 de ambasadori Continental care reprezintă compania noastră în universități și organizează în mod activ activități pentru studenți, cum ar fi concursuri, prezentări tehnice, tururi ale companiei și multe altele. Bursele, investițiile în laboratoare și proiectele de cercetare sunt, de asemenea, o parte puternică a acestui parteneriat.”, explică Lăcrămioara Dărăban (în fotografie alături de Cristina Radu, Head of HR Strategy Automotive Continental).

Angajații – cei mai mari susținători

Continental este un #Employer4All, diversitatea și incluziunea fiind o parte fundamentală a strategiei de resurse umane. Compania promovează o cultură corporativă fără prejudecăți și oferă șanse egale de dezvoltare profesională, indiferent de vârstă, sex, naționalitate, etnie, religie, orientare sexuală sau dizabilități. Evenimentele de tip workshop, speed mentoring și conferințe încurajează categoriile socio-demografice diverse să aspire la poziții de leadership și să practice un leadership incluziv.

În 2023, Continental Sibiu a fost recunoscută cu patru premii la gala Employer Branding Awards, dintre care două au fost acordate pentru strategia de comunicare internă. Această recunoaștere reflectă succesul abordării integrate a companiei, care oferă informații precise, relevante și o comunicare eficientă pentru toți cei aproximativ 4600 de angajați. Continental Sibiu tratează angajații ca pe oricare alt grup țintă, asigurându-se că mesajele sunt clare, concise și convingătoare, iar feedback-ul continuu ajută la îmbunătățirea procesului.

„Programul nostru de Rewards&Recognition a fost votat cel mai bun la gala Employer Brading Awards 2023, și ne bucură să știm că nu doar angajații noștri ci și colegii noștri îl apreciază. Dar cred că succesul vine din faptul că ne pasă cu adevărat ca toată lumea să aiba sentimentul de apartenență la comunitatea #PeopleOfContinentalSibiu. Apoi soluții se găsesc”, conchide Lăcrămioara Dărăban.