Conferința Magnetico București, de pe 7 iunie, a fost deschisă de un invitat special din Statele Unite, Chris Deaver, Co-founder BraveCore, Anterior la Apple, The Walt Disney Company, VMware și Dell (SUA), care a adus în discuție necesitatea ca liderii organizației și oamenii din echipe să lucreze împreună pentru a transforma în mod pozitiv cultura companiei. „Să fii lider în resurse umane în contextul actual este foarte dificil – nu este la fel de ușor cum s-ar putea crede. Resursele umane pot fi dificile; poate fi o provocare să faci munca pe care o faci. Cum conducem HR-ul spre viitor? Prin dezvoltarea unei energii perpetue la nivelul oamenilor și culturii companiei. Ca lideri de resurse umane, ne confruntăm cu o serie de provocări: gestionarea cu succes a unui model de lucru hibrid, dezvoltarea culturii organizaționale, perfecționarea și recalificarea, aprofundarea puterii inteligenței artificiale. Majoritatea dintre noi am avut de-a face cu frica în viețile noastre, dar trebuie să fim curajoși unii cu alții. Cum putem accelera creșterea? Este foarte simplu: trebuie să dezvoltăm liderii, să activăm echipele și să modelăm cultura. Liderii trebuie să creeze un spațiu în care oamenii să se simtă în siguranță, conectați și unde să pună întrebări. Lăsați deoparte ego-urile, creați spațiu pentru oameni și pentru voi înșivă. Promovați transparența și priorități bunăstarea oamenilor. Acesta este modul de a merge înainte”, a explicat el.

În continuare, Robert Schmidt, Sales & Marketing Director, Smartree, a prezentat rezultatele unui studiu referitor la cum și dacă așteptările angajaților și candidaților se aliniază cu cele ale angajatorilor. „Nu mică mi-a fost mirarea să văd, în momentul în care i-am întrebat pe oamenii de HR cum cred că va evolua fluctuația de personal, că 43% au zis că se va menține, iar 11% au zis că va scădea. 41% din oamenii de HR din zona de IT au spus și ei că fluctuația se va menține. În oglindă, am întrebat angajații sau candidații dacă au în plan o schimbare de job în acest an. Undeva la 58% își caută activ sau iau în calcul această opțiune. Astfel, consider că trebuie să fim foarte, foarte conectați cu oamenii noștri. Studiul este făcut pentru a înțelege că sunt anumite întrebări pe care fiecare dintre noi trebuie să le punem, să mergem cu ele în organizații și să creăm o comunicare bidirecțională. I-am întrebat pe angajați care sunt așteptările lor privind modul de lucru: ei au așteptarea de a avea flexibilitate, de a crește numărul de zile remote sau de a le păstra și mă bucur că aici viziunea se aliniază cu cea a angajatorilor. Și ei au înțeles că acest nou mod de lucru le aduce mai multă creativitate, productivitate angajaților.”

Un element foarte important în atragerea de noi talente este și vitalizarea relației cu tinerii angajați, a explicat Mariana Cosenco, Psiholog relational, 7Pillars. „Noi ne uităm la relația care se creează între indivizi și societate, între indivizi și mediul în care s-au dezvoltat. Știm din studii că fiecare perioadă istorică a generat un anumit tip de personalitate, deci un anumit nivel relațional. Trăim într-o societate volatilă – nu avem o singură societate, ci mai multe societăți, iar fiecare are propria personalitate, modelul său de comunicare, iar ele nu comunică între ele, avem o discontinuitate conversațională. Acum suntem inundați de alegeri, de posibilități, ceea ce încurcă foarte mult procesul decizional, iar tendința este ca oamenii să intre într-un freeze. Astfel, trebuie să înțelegem ce sistem de valori au, pentru că, dacă nu știm ce valori avem, atunci ne confruntăm cu dificultăți, mai ales dacă suntem tineri. Trebuie să reclădim suportul relațional cu răbdare, cu blândețe. O alternativă bună la psihoterapie este mentoratul relațional. Asemănarea este că lucrăm cu psihicul oamenilor și nu încercăm să aducem ceva nou, ci să prelucrăm ceea ce deja omul știe. Mentoratul, în schimb, este foarte mult despre prezent. Trebuie să ținem cont că generațiile Z și Alpha au trăit mai mult în mediul virtual, astfel că ei sunt obișnuiți să fie cum vor, să se prezinte în orice manieră vor pe rețelele sociale și, dacă nu le convine ceva, dau un sign up foarte repede. De aceea, este foarte greu să îi aduci în interacțiune și să construim acea încredere ce pune baza responsabilizării”, a spus ea.

Ana Căbulea, Director People & Organization, Core Business eMAG România, Bulgaria & Ungaria, eMAG, a vorbit despre cum navigăm complexitatea rolurilor din organizație și a prezentat cele mai eficiente strategii de recrutare. „Din perspectivă de business, trebuie să aducem necesarul de oameni și nu avem un one size fits all. Cum facem noi lucrurile să se întâmple? Noi ne uităm în fiecare an, în fiecare lună, și monitorizăm fiecare rol pe care îl postăm, platformele pe care îl postăm și vedem ce se potrivește pentru tipologia de rol pe care îl căutăm. Dacă trag linie, în ultimul an cea mai bună sursă de recrutare a fost recomandarea internă, pe toate rolurile de business și operațiuni. Recomandarea mi se pare că este cea mai bună carte de vizită pe care o are o companie. A doua sursă e reprezentată de platformele de recrutare, iar a treia este site-ul nostru de cariere. Acesta apare și în EVP-ul nostru, Grow Faster. Ne dorim să aducem oameni într-un timp accelerat, dar și procesul din interiorul organizației are la bază dezvoltarea, creșterea talentelor. 41% din rolurile închise anul trecut provin din recomandări interne. Cele mai multe au fost pentru a închide roluri din call center, apoi pentru operațiuni, în cadrul Freshful, iar cea de-a treia categorie cu cele mai multe roluri închise astfel a fost cea de comercial. Cel mai recomandat rol a fost de account manager vorbitor de chineză”, a explicat ea.

Lideri din importante companii locale și internaționale au discutat, pe 7 iunie 2024, la București, despre elementele care aduc „,magnetism” unui brand de angajator din perspectiva potențialilor candidați și a angajaților actuali, în cadrul conferinței „MAGNETICO. How to attract and retain talents improving employer branding and creating meaningful HR practices”, eveniment organizat de BusinessMark.

Pe parcursul acestui an, BusinessMark va organiza evenimente dedicate profesioniștilor de Resurse Umane, în București și în alte 8 orașe din România. Astfel, proiectul „MAGNETICO. How to attract and retain talents improving employer branding and creating meaningful HR practices” ajunge și la Brașov (16 octombrie), Oradea (24 octombrie), Timișoara (14 noiembrie), Sibiu (19 noiembrie). În luna septembrie, va avea loc la București și evenimentul HR Uncovered.

Platformele Oameni și CompaniiEventsMax.ro și GlobalHRManager.ro – sunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BusinessMark.