Cea de-a doua sesiune a evenimentului CFO Conference 2023 a fost deschisă de Marius Ghica, Group CFO, Green Group, care a adus în discuție standardele ESG și felul în care organizațiile ar putea migra spre o economie circulară. „Economia circulară are beneficii economice tangibile. Dincolo de amprenta de C02, care este extrem de importantă, există economii importante de energie, de material, folosind materiale reciclate în producerea unor produse finite. Există, o evoluție atât la nivelul individual, la nivelul societății, dar și la nivelul companiilor, pe fondul ESG, împingând înainte domeniul economiei circulare”.
“Acesta este un domeniu de perspectivă, având un potențial foarte, foarte bun, nu numai din motive de mediu. Cantitatea de ambalaj pe care o consumă un cetățean din România este cam jumătate din ceea ce consumă un neamț sau un belgian. Potențialul este imens. Vom consuma mai mult, o dată cu creșterea economică, dar vom și recicla mai mult. Avem un concurent foarte puternic, groapa de gunoi, pentru că este o variantă foarte ieftină”, a mai declarat Marius Ghica.
Un CFO modern trebuie să „migreze” între zona operațională și cea de strategie, având totodată în vedere trendurile din zona de tehnologie, a punctat Ioana Arsenie, Strateg financiar, Trusted Advisor. „Se vorbește foarte mult despre evoluția de la un rol de contabil la un rol de CFO. Acolo se lucrează, acolo știm care sunt pașii. Mai departe, este vorba mai mult despre persoană decât despre cifre – este momentul în care se produce acel punct de inflexiune în dezvoltarea personală și profesională, și în care putem să accesăm alt nivel. Ar trebui să facem management de carieră și un plan de succesiune. Este nevoie de lucrul cu antreprenorul pe strategie, așa că plecăm de la bază, de la operațiuni, pentru a ajunge la nivelul strategic”.
“În România, singura soluție pentru creșterea PIB-ului este creșterea numărului de companii peste 1 milion de euro și știm foarte bine că, în țări precum Polonia, Ungaria, rata companiilor de peste 1 milion de euro la 1000 de locuitori este de 2-3 ori mai mare decât la noi, iar ecosistemul creat de multinaționale ajută foarte mult la ridicarea IMM-urilor. Un CFO strategic va migra foarte mult între operațional și strategic, pentru a fi performant, va fi la curent cu zona de macroeconomie, cu trendurile, dar și la nivel tehnologic”, a explicat Ioana Arsenie.
Transformarea digitală poate conduce spre inovație, la nivel de organizație, a explicat Mateusz Majewski, Vice President South Eastern Europe, UiPath. „Aș vrea să discutăm despre subiectul transformării digitale și a departamentului financiar ca o zonă de finanțe autonomă, ce poate conduce întreaga organizație spre inovație. Putem percepe departamentul financiar ca unul din liderii ce poate încuraja inovația și transformarea digitală a companiei. Însă CFO-ul se confruntă cu o mulțime de sarcini manuale, extrem de repetitive și care sunt supuse unor erori umane, având, totodată, un anumit impact asupra clienților”.
“Una dintre provocările observate este legată de procesul de raportare, ce poate avea o anumită limitare și un anumit impact, bazat pe complexitatea aplicațiilor pe care le utilizați. Când întrebăm departamentul financiar care sunt beneficiile transformării digitale, vorbim de mai mult decât de economisirea banilor: vorbim și de reziliență, vorbim despre continuitate, despre un scor extern de satisfacție. Există multe studii despre noua generație care urmează să intre în organizații, vorbim despre skilluri digitale, despre săptămâna de lucru de patru zile. Cum vom putea fi productivi dacă folosim procesele de-acum, cu limitările lor? Există anumite obiective ce trebuie îndeplinite la sfârșitul zilei. Cine va face asta? Digitalizarea este unul din subiectele la care orice organizație se uită în acest moment. Vedem inflația, vedem previziunile pentru anul următor – nu va fi ușor. Organizația va trebui să se ocupe de toate aceste procese și să le gestioneze”, a punctat Mateusz Majewski.
Transformarea digitală a departamentului financiar, gestionarea scenariilor de risc, oportunitățile de finanțare pentru creșterea companiei sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul CFO Conference 2023. Cea de-a 8-a ediție a reunit 230 de directori financiari și economici, consultanți fiscali și specialiști în domeniu, ce au fost prezenți fizic, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, dar și virtual.
Conferința a inclus două sesiuni de prezentări și un panel de dezbatere. Cei care nu au ajuns la eveniment pot solicita înregistrarea conferinței pe site-ul BusinessMark, în secțiunea On Demand.
CFO Conference 2023 este un eveniment organizat de BusinessMark. Platformele Oameni și Companii – GlobalManager.ro, GlobalHRManager.ro, Administratie.ro și EventsOnline.ro – sunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BusinessMark.