Mai mult de jumătate (56%) dintre angajaţi au în plan să-şi schimbe locul de muncă, anul viitor, principalele motive de nemulţumire fiind salariul prea mic, lipsa oportunităţilor reale de a creşte în compania pentru care lucrează în prezent sau faptul că muncesc într-un mediu pe care îl consideră toxic, arată un sondaj realizat de platforma de recrutare eJobs.
Potrivit eJobs, 17% dintre respondenţi sunt indecişi din acest punct de vedere, iar 27% sunt mulţumiţi de locul în care lucrează la ora actuală şi nu se gândesc să facă vreo schimbare.
Principalele motive invocate de către cei care sunt în căutarea unui nou loc de muncă sunt legate de salariu (menţionat în top 3 motive de către 59,7% dintre respondenţi), faptul că nu întrevăd nicio posibilitate de creştere în compania pentru care lucrează în prezent (56,9%) sau că se află într-un mediu toxic, din punct de vedere organizaţional (42,3%), se menţionează în analiză.
De asemenea, aproape o treime dintre români includ în lista de motive faptul că muncesc prea mult şi se simt epuizaţi, 16,6% că sunt nemulţumiţi de faptul că nu pot lucra remote, deşi şi-ar dori acest lucru, 10,2% nu se înţeleg cu managerul direct, iar 4,4% nu se înţeleg cu echipa.
Întrebaţi cum a fost anul 2023 pentru ei, majoritatea angajaţilor îl descriu drept un an dificil. Astfel, 23% spun că a fost greu, la fel de mulţi cred că a fost plin de provocări, iar pentru 22% a fost un an plin de incertitudini. Doar pentru 31% a fost un an bun (pentru 16% a fost un an de creştere; pentru 8%, 2023 a venit cu surprize plăcute şi pentru 7% a fost mai uşor decât 2022).
Dincolo de schimbarea locului de muncă, lista de dorinţe pentru următorul an include: măriri salariale, obţinerea unei promovări, să lucreze pe termen lung de acasă, să îşi deschidă propria afacere, să înceapă un curs de reconversie profesională sau să se angajeze în afara ţării. În acelaşi timp, 9% dintre cei chestionaţi mărturisesc că nu au niciun motiv să aibă aşteptări optimiste de la anul 2024.
În ceea ce îi priveşte pe cei care se pregătesc de schimbarea jobului, o treime se aşteaptă să îşi găsească un nou loc de muncă într-un interval cuprins între una şi trei luni, 15% cred că va dura între trei şi şase luni, iar 19% au încredere că vor reuşi acest lucru în mai puţin de o lună. Totodată, pentru aproape un sfert (24%) este greu să facă o estimare, în timp ce 16% cred că va fi un proces mai lung de şase luni, acesta fiind şi motivul pentru care, momentan, ezită şi îşi dea demisia.
Conform datelor centralizate de eJobs, aproximativ 35% dintre respondenţi spun că angajatorul ideal este o multinaţională, 18% menţionează angajatorul care permite munca remote, 16% ar vrea să lucreze într-o companie de mici dimensiuni, 13% pentru o companie românească, la fel de mulţi pentru o companie din afara ţării, şi 5% ar alege un start-up.
Sondajul a fost realizat în perioada octombrie – noiembrie 2023, pe un eşantion de 1.250 de respondenţi care, în prezent, sunt angajaţi. AGERPRES