Nouă din zece angajaţi îşi doresc flexibilitate în alegerea locului de unde muncesc şi a programului de muncă, astfel că peste jumătate (54%) dintre respondenţii angajaţi ar alege un programul de lucru flexibil, dacă ar putea opta, în timp ce pentru 40% ar prima flexibilitatea în privinţa locului din care muncesc, conform unui studiu EY.

În medie, angajaţii şi-ar dori să lucreze în regim de telemuncă între două şi trei zile după încheierea pandemiei. Odată cu relaxarea restricţiilor sanitare din ţările lor, 22% ar prefera să lucreze integral la birou, iar 33% dintre respondenţii angajaţi şi-ar dori o săptămână de lucru mai scurtă. Mai mult, două treimi consideră că productivitatea lor poate fi măsurată cu precizie indiferent de locul unde muncesc şi că acest proces nu reprezintă un impediment pentru flexibilizare.

„Oferirea unui program de lucru într-un mediu hibrid este necesară şi incontestabilă de acum înainte. Întrebările reale se referă la cum trebuie să arate acest lucru în practică, pentru a răspunde aşteptărilor grupului ţintă de angajaţi şi, în acelaşi timp, pentru a îndeplini şi cerinţele organizaţionale”, a afirmat Claudia Sofianu, lider regional EY CESA, People Advisory Services.

Astfel, peste jumătate (54%) dintre angajaţii care au participat la studiu ar lua în considerare să plece de la actualul loc de muncă după încheierea pandemiei, dacă nu li se oferă un anumit grad de flexibilitate în privinţa locului şi a programului de muncă.

„Printre cei mai hotărâţi în a-şi schimba locul de muncă dacă nu primesc flexibilitatea dorită se numără managerii/liderii, angajaţii cu funcţii în departamentele de tehnologie şi financiare şi cei cu persoane în îngrijire. Angajaţii care cel mai probabil ar rămâne la actualul loc de muncă sunt membrii generaţiei ‘baby boomers’, persoanele cu o vechime de peste 10 ani la locul de muncă actual şi cei care activează în sectorul guvernamental sau în educaţie”, susţin autorii cercetării.

Studiul mai arată că, în pofida acestei aparente deschideri spre schimbarea locului de muncă în căutarea unor condiţii de lucru mai flexibile, majoritatea respondenţilor angajaţi (76%) declară că sunt mulţumiţi de locul lor de muncă, iar 93% intenţionează să rămână la actualul loc de muncă în următoarele 12 luni.

Studiul a sondat, de asemenea, atitudinea faţă de impactul telemuncii în cultura organizaţională. În opinia a aproape jumătate (48%) dintre respondenţi, cultura lor organizaţională s-a îmbunătăţit pe durata pandemiei provocate de COVID-19, în timp ce doar 31% consideră că aceasta s-a deteriorat.

În privinţa vaccinului împotriva COVID-19, 61% dintre angajaţii sondaţi doresc ca organizaţia lor să impună vaccinarea drept o condiţie prealabilă pentru lucrul de la birou. Atitudinea faţă de vaccinare variază însă de la o zonă geografică la alta. Dacă 66% dintre respondenţii din America de Sud consideră că organizaţiile ar trebui să impună vaccinarea tuturor angajaţilor, în zona EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa), procentul celor care sunt de acord cu această condiţie scade la 52%.

„Perspectiva adoptării unor condiţii de muncă mai flexibile generează o cerere mai mare pentru tehnologie, atât la sediu companiilor, cât şi la biroul de acasă. 64% dintre respondenţi au indicat că doresc o îmbunătăţire a serviciilor de tehnologie accesate la locul de muncă (de exemplu, conexiuni la internet mai rapide şi dotări de videoconferinţă), iar aproape jumătate (48%) îşi doresc ca organizaţiile lor să le îmbunătăţească echipamentele de lucru de acasă (de exemplu, monitoare şi căşti audio suplimentare). În acelaşi timp, un procent asemănător (47%) ar dori să li se ramburseze costurile cu serviciile de telefonie/conexiunile la internet de mare viteză”, mai arată autorii studiului.

Totuşi, în pofida tranziţiei către noile modalităţi de lucru şi a adoptării tehnologiilor pentru întâlniri virtuale, 67% dintre respondenţi şi-ar dori să călătorească în regim moderat spre frecvent în interes de serviciu, după încheierea pandemiei provocate de COVID-19, un procent în creştere faţă de 49% înregistrat în ediţia anterioară a studiului.

Studiul EY ‘Work Reimagined Employee Survey’ a sondat opiniile a peste 16.000 de angajaţi din multiple domenii şi cu diverse poziţii, provenind din 16 ţări. Studiul îşi propune să exploreze atitudinea şi experienţele angajaţilor în ceea ce priveşte munca pe durata pandemiei şi în ‘noua normalitate’.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 298.000 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 37,2 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2020. AGERPRES