Ultima parte a evenimentului „Magnetico Sibiu” a fost dedicată unui panel la care au participat: Gabriela Călin (Güntner), Gyöngyi Hunyadi (VCST Automotive Production), Alina Vicol (Nagarro), Delia Pușcă (AstorMueller), Teodora Mihăiescu (Regnology) și Ștefana Nardan Lăbușcă (Geiger Romania). Invitatele din panel au făcut o radiografie a anului 2024 din punct de vedere al recrutării, ele fiind de acord că acest an a adus o fluctuație mai mică a personalului.
În acest context, Alina Vicol, Head of Employer Branding & Communications, Nagarro, a precizat: „Avem, anul acesta, un attrition rate atât de mic cum nu am avut niciodată și știți că în industria IT oamenii vin, pleacă, sunt mereu în căutare de oportunități. Se caută profile foarte, foarte specializate. Se vorbește despre AI, despre data engineers – roluri cu o specializare și un nivel foarte ridicat. E foarte interesant ce se întâmplă, pentru că profilele pentru zona de recrutare sunt foarte dificil de găsit. Recomandările interne funcționează, în continuare, la noi. S-a schimbat, în schimb, faptul că nu mai investim la fel de mult pe promovare externă. Dacă în trecut aveam campanii de outdoor, investeam în social media, parteneriate la evenimente, târguri, anul acesta și anul viitor, focusul este în zona internă. Investim în evenimente pentru colegi, pentru a-i păstra în companie”, a explicat ea.
Și Delia Pușcă, HR Manager, Talent Acquisition and Engagement, AstorMueller, a subliniat importanța recrutării prin intermediul recomandărilor: „Internul funcționează în cadrul nostru – eu îl numesc networking intern. Pe noi ne-a surprins când am implementat un program de referral. Însă de când l-am implementat, vedem o scădere a recomandărilor. Asta indică faptul că oamenii nu recomandă pentru bonusuri, ci pentru ceea ce se întâmplă intern. Pe de altă parte, ce am observat este că oamenii noi, care nu și-au format cu adevărat o imagine asupra companiei deja vin cu recomandări, cu sfaturi.”
Gyöngyi Hunyadi, HR Manager, VCST Automotive Production, a intervenit precizând că: „La nivel de Europa, piața din Vest nu mai este așa cum a fost înainte. Sunt foarte multe familii care se întorc după 20 și ceva de ani din Spania, Italia, Germania, pentru că piața muncii s-a modificat. Ce se va întâmpla anul viitor rămâne de văzut, pentru că suntem pe niște nisipuri mișcătoare. Trebuie să luăm toate lucrurile așa cum vin. Degeaba facem estimări acum, pentru că nu știm ce va veni peste noi în 2025. Trebuie să fim foarte, foarte prudenți. Toată lumea vede ce se întâmplă. Dacă ne uităm la industria automotive, ea merge într-o direcție dificilă. 2025 va fi un an de supraviețuire, indiferent de industria în care activăm, iar în 2026 vom merge în sus. Nu știm ce ne va lovi, însă va trebui să îmbrățișăm schimbarea, dar natura umană este reluctant. Trebuie să evoluăm, nu să involuăm.”
16 lideri din domeniul resurselor umane s-au reunit, în luna noiembrie, la Sibiu, pentru a discuta despre ce pot face organizațiile pentru a răspunde provocărilor actuale ce apar în recrutare și cum pot acestea să se transforme astfel încât să rămână atractive atât din perspectiva candidaților, cât și a angajaților actuali.
Evenimentul a fost organizat de BusinessMark. Platformele Oameni și Companii – EventsMax.ro și GlobalHRManager.ro – sunt parteneri de comunicare a evenimentelor BusinessMark.