„Încă de la momentul schimbării denumirii companiei din Johnson Controls International în Adient Automotive, un punct de cotitură semnificativ pentru brandul nostru, am implementat un plan strategic bine structurat pentru a asigura o tranziție lină. Acordăm o importanță majoră construirii unui brand de angajator puternic, recunoscând rolul esențial pe care acesta îl joacă în atragerea și reținerea talentelor de top, îmbunătățirea reputației companiei și creșterea angajamentului angajaților”, spune Carmen Bărbulescu, HR Manager, Adient Ploiești, în interviul acordat platformei GlobalHRManager.ro.

Potrivit acesteia, a fost adoptată o serie de măsuri menite să răspundă nevoilor angajaților, inclusiv programe de dezvoltare personală și profesională, politici de diversitate și incluziune, beneficii competitive și inițiative de responsabilitate socială corporativă.

„Pentru a motiva angajații să se implice activ în succesul companiei, primul pas este să înțelegem așteptările lor reale. Periodic, realizăm sondaje de opinie cu întreg personalul pentru a evalua atât conținutul, cât și calitatea pachetului de beneficii, asigurându-ne astfel că suntem mereu la curent cu dorințele angajaților și îmbunătățim continuu experiența acestora”, explică interlocutoarea noastră.

Pachetul de beneficii oferit de Adient Ploiești este diversificat și structurat în trei categorii principale:

  1. Partea salarială: include perioade plătite de instruire, evaluări anuale ale nivelului salarial, tichete de masă la valoare maximă, diverse prime, bonusuri și sporuri.
  2. Partea personalizată: se oferă transport pentru 20 de rute din trei județe, vouchere de vacanță și cantină la sediul fabricii.
  3. Partea de sănătate și echilibru: zile de concediu de odihnă în funcție de vechimea în companie, ajutoare și zile libere pentru evenimente, abonament medical și asistență medicală la sediul fabricii, sesiuni individuale de masaj la sediu și alte beneficii.

Impactul acestor beneficii este reflectat în rata de retenție a angajaților, nivelul lor de satisfacție și recunoașterea companiei în clasamente precum Angajatori de Top, realizat de Top Employers Institute”, adaugă Carmen Bărbulescu.

 

„Pandemia a demonstrat importanța crucială a bunăstării angajaților, sub toate aspectele sale”

Întrebată câtă importanță se acordă monitorizării stării de sănătate a angajaților, reprezentanta Adient Ploiești spune că pandemia a demonstrat importanța crucială a bunăstării angajaților, sub toate aspectele sale. „Începând din acel moment, am implementat un Employee Assistance Program, oferind angajaților și familiilor acestora acces gratuit la consultanță specializată pentru probleme personale, legale și financiare. Am extins ulterior activitățile dedicate bunăstării individuale și de echipă, printr-un plan cuprinzător care include: workshop-uri, diverse concursuri, consultații optometrice periodice gratuite, sesiuni individuale de masaj la sediu și multe altele”.

Aceste inițiative au avut un succes deosebit, fiind foarte apreciate de angajați. Având în vedere specificul activității companiei, care implică în mare parte statul în picioare, s-a acordat o atenție deosebită și corectării posturii.

„În ceea ce privește sănătatea psiho-emoțională, monitorizăm starea angajaților prin sondaje de opinie, întâlniri lunare cu reprezentanții acestora și urmărind activitatea pe rețelele sociale. Astfel, putem interveni prompt în cazul apariției unor situații neprevăzute și acționa în interesul angajaților noștri”, afirmă Carmen Bărbulescu.

 

„Promovarea diversității și incluziunii este o prioritate esențială pentru noi”

În ceea ce privește promovarea diversității și incluziunii (DE&I), managerul de HR dă asigurări că este susținută ferm la toate nivelurile organizației. Procesele noastre globale de gestionare a talentelor sunt monitorizate pentru a atrage, dezvolta și păstra cei mai valoroși membri ai echipei noastre. Președintele și CEO-ul Adient a semnat CEO Action for Diversity and Inclusion – CEO Pledge, și colaborăm cu organizații precum Centrul pentru Diversitate, Incluziune și Avansare Automotive (CADIA) pentru a atinge obiectivele noastre DE&I. Fiecare regiune este împuternicită să implementeze programe localizate care să stimuleze performanța și dezvoltarea, în conformitate cu nevoile specifice ale pieței locale de muncă”.

Au fost înființate consilii regionale DE&I pentru a promova o cultură diversă și incluzivă la nivel local și pentru a stabili priorități și inițiative DE&I specifice fiecărei regiuni. Aceste consilii includ persoane și subcomitete dedicate formării, reținerii talentelor și comunicării. Consiliile DE&I monitorizează periodic indicatorii relevanți pentru a ghida inițiativele lor. La fiecare patru săptămâni, reprezentanții tuturor consiliilor se întâlnesc cu vicepreședintele global pentru sustenabilitate pentru a raporta progresul, a împărtăși idei și resurse, a identifica noi obiective și a planifica inițiativele viitoare.

„La Ploiești, promovarea diversității și incluziunii este o prioritate esențială pentru noi. Ne implicăm activ în angajarea persoanelor cu dizabilități, oferindu-le oportunități egale și un mediu de lucru accesibil și suportiv. De asemenea, investim în pregătirea tinerilor de liceu prin clase de învățământ dual și stagii de practică, ajutându-i să-și dezvolte abilitățile și să-și construiască cariere de succes. Susținem studenții prin programul plătit de internshipuri și colaborare cu universitatea locală, facilitându-le tranziția de la mediul academic la cel profesional. Aceste inițiative reflectă angajamentul nostru de a crea un mediu de lucru divers și incluziv, unde fiecare persoană este valorizată și sprijinită în dezvoltarea sa profesională și personală”, conchide Carmen Bărbulescu.