Când ne gândim la payroll, ne gândim adesea la o persoană care se ocupă de calcularea salariului și la ținerea evidențelor financiare din cadrul unei firme. Acesta este și motivul pentru care noțiunea de payroll stârnește adesea confuzie în rândul românilor, mai ales pentru faptul că în traducere liberă, payroll înseamnă „rulaj de plăți”, iar un specialist payroll se ocupă de chestiuni ce țin de salarizare, nu de contabilitate cum am putea crede în primă instanță. Vă vom prezenta în cele ce urmează ce înseamnă payroll specialist, ce sunt serviciile de payroll, dar și cum pot fi acestea externalizate.

Ce înseamnă un payroll specialist

Un payroll specialist este persoana este un profesionist în materie de salarizare și totodată persoana care ajunge, în realitate să calculeze salariile, tot ce tine de baze de date cu personalul, de la contracte de muncă, acte adiționale, cercetări disciplinare și chiar și până la planificare concediilor. Este, de cele mai multe ori, omul bun la toate care știe să ofere servicii de payroll pentru mai multe business-uri de mici dimensiuni. El știe să rezolve mai multe chestiuni ce țin de regulamentele interne din firmă, de fișele de post. Un payroll specialist comunică, totodată și cu Inspecția Muncii, ANOFM și comunică și mai multe alte instituții abilitate ale statului.

Ce responsabilități are un payroll specialist

Pentru a înțelege mai bine exact ce înseamnă un payroll specialist este esențial să vedem exact care sunt responsabilitățile sale de zi cu zi, care nu sunt deloc puține la număr. Un payroll specialist este, în esență un om care împrumută atribuții de la mai multe meserii, cum este contabil, avocat, administrator de baze de date sau expert în legislația muncii.

Citește mai mult: wall-street.ro